Maj je uveliko tu, nije baš naj, ali moramo naći naš način da napravimo sebi svoj mali lični univerzum i raj. Moramo rabistriti misli, poći u šetnju, jedino na taj način vratiti balans i energiju jer ipak je proleće, moramo se radovati nagoveštaju svega lepog što nas čeka. Zato senzitivnost čula podići na maksimum, nepca naoštriti za jednu comfort food turu gastro novitetima.
Stories
Pratimo razvoj autentične scene koja je sve više prisutna u prestonici, jednog svojevrsnog potpisa arhitektonstkog studija Freya Architects (znamo ih po komšiluku i njihovom prvom bistrou na Dorćolu Birds). Ovog puta, autor ove lepe priče, Kristina Khatlamadzhiian, priča novu priču. Bistro sa polgedom na Kalemegdan daje dobru metaforu na rušenje i ponovo stvaranje. Potpuno nova dodatna vrednost nastaje. U pitanju je mini bistro koji u fokus stavlja gruzijsku kuhinju, koja polako ulazi na našu scenu i vredi probati ove nove autentične ukuse. Prijatan enerijer, estetski kriterijum zadovoljen, kreativan pristup kuhinji, naš radar zadovoljen.
Preporuka: Probati njihovo čuveno gruzijsko jelo, Khinkali (gruzijska verzija dumplings-a sa supom i mesom u testu). Mi smo se blamirali za vas i počeli jelo priborom, ali smo u tom pokušaju saznali da lokalci jedu isključivo prstima, i ne, ne jede se rep kojim se dumpling drži. (i to smo proverili na ličnom krindž momentu).
Pjarona de Mondezira 28
Java Coffe Roastery
Neka digne dva prsta ako postoji neko u gradu koji nije u nekom od lokala popio dobru šoljicu njihove kafe i specifičnog Java Coffee blenda. Tako smo i mislili. Nema vas puno. Godinama unazad ovaj koncept širi miris dobre kvalitetne kafe u najrazličitijim novim prestoničnim lokalima, koji imaju zajedničko kao potpis kreativno, specifično, drugačije. Sada imamo priliku u njihovom prostranom objektu na Banovom brdu lepo zasesti, lagano, opijeni svežom prženom kafom, ali i enterijerom omiljenih nam devojaka iz biroa Obe. Obojica i obe napraviše konačno njihovu, samo njihovu priču vrednu pažnje.
Preporuka: u pitanju je all day breakfast koncept, tako da moramo li ići dalje, doručak kad god poželite, jaja, avokado, sve instagramično, sve zdravo, sve ukusno. Pa na repeat (repete).
Požeška 31
JazzaYoga
Iskreno ne možemo se tačno setiti kada smo prvi put ugledali ovaj pionirski primerak vegge scene u njihovom lokalu na Bulevaru kralja Aleksandra. Ima tome petnaesrak godina sigurno. Ako neko ima takvu tradiciju, opstaje bez kočnice što je priznaćemo retkost sa novim konceptima koji nekako prodju za jednu sezonu. I ako saznamo da su upravo otvorili svoje utočište novobeogradske scene, West 65, eto nas prvih da vidimo o čemu se radi. Mediteranski enterijer, potpuno savršeno uklopljen u ostale bisere ovog kvarta sa velikim hajpom, vaša dnevna doza zdravog obroka, savršenih za kratku poslovnu pauzu ili kasni ručak ako niste stigli ništa pametno spremiti kao meal prep za tu nedelju. Beležimo citat koji nas gleda sa zida: “Upravljanje sopstvenim umom i usmeravanje njegove energije je naš največi izazov”. Svaka vrsta mantre dobro dodje ovih dana pa i sa ovih slučajnih znakova pored puta.
Preporuka: Shao lin salata, batat kao jelo dana i hrskave pločice umesto hleba, jer leto samo što nije. Nemaju instagram, nikad nisu imali, neku verziju sajta da, ali lako ćete ih naći, sigurni smo.
West 65
MIG
NaMIGujemo GIG-u (nadamo se da niste propustili), i hitamo ka novom sestrinskom lokalu koja pametno kombinuje sve ono što nam treba, dobru picu Margaritu (mada probati mortadela pistać obavezno) i dobar sladoled (gelato, kao G u MIG). Šta više poželeti? Još kad znamo da iza koncepta stoje dobro poznata imena iz gastro sveta, i da je za enterijer zadužen Stuio Fluid, win win. Sviđa nam se ovaj trend pica, vraćanje korenima, putovanje u Napulj, menjanje tipične pice za koju smo do pre par godina znali kao jedinu opciju. Još više nam se svidja igrarija sa ukusima u okviru omiljene hladne letnje poslastice. Biramo badem smokvu, Sir i borovnicu. Bašta je spremna, samo da kiša stane, biće ovo super ušuškano mesto za buduće letnje dane.
Preporuka: Poseban detalj nam je skrenuo pažnju, partizanske marame i kape, borosane (ali crvene), budi emocije, i daje neki autentičan vajb celom konceptu.
Trešnjinog cveta 1a
Pretop Bakery i Istok Outpost
Počeli smo šetnju činjenicom da je proleće, pijačni dani kojima se radujemo. Uveliko se skupila kritična masa koja svoje vikende ili popodneva provodi na zemunskoj (Pretopu i Koordinati) ili palilulskoj pijaci (Mesara Morava, Mehurić, Mandarina, Valentina i karanfil, Đani…). Imamo dojavu, uskoro nema više da nema više hleba, a mi baš želimo dobar sourdough za nedeljni ručak. Pretop ekipa otvara pekaru, vrlo uskoro (jedan od ekipe je deo Java dvojca tako da gle čuda imamo uvod, razradu i zaključak ove naše gastro putešestvije). Svi dobro znamo Istok, ali ovog puta imaju svoju poslovnicu u okviru palilulskog gastro raja, tako da se priča polako na ovom mestu zaokružuje za jedan potpun gastro užitak. Radujemo se njihovom Tom Yum ramenu.
Preporuka: ovde novostima sa ove lokacije nije kraj, omiljena nam ekipa iz Bitni Špirs, takodje je otvorila lokal na pijaci, kojom brzinom se može naći taksi da doletimo, našetali smo se baš.
Zemunska i palilulska pijaca