Kako da se hranite na odmoru, a da vas na povratku kući ne boli glava

  29.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_ISHRANA_LETO.jpg

   

  Na svakom putu postoji rizik da se ispadne iz koloseka sa načinom života koji vodite. Kao po pravilu, po povratku je potreban period adaptacije i oporavka – jesmo napunili baterije ali kosa nam je suva, koža malo izgorela, a brojka na vagi se pomerila na gore. Ništa od ovoga, naravno, nije strašno. Odmor i putovanja uopšte su vreme da se opustimo, a to uključuje i popuštanje po pitanju pridržavanja zdravih navika. I to je ok. Problem nastane kada se po povratku, ovakav način života nastavi, a te zdrave navike ostanu da čekaju neko drugo (neodređeno) buduće vreme. I tu na scenu stupa pravilo 80/20. Radi se, iskreno, više o filozofiji nego o sistemu koji se primenjuje samo na ishranu ili jedan segment života, a ako ga zapravo usvojite, dani griže savesti ostaće za vama. Sve se svodi na to da se 80% vremena ponašamo u skladu sa dobrim navikama, a 20% dajemo sebi oduška. Videćete, funkcioniše na duge staze.

  Nema nikakve realne potrebe da sebi zakinete svako zadovoljstvo na putovanju (ili u životu). Životna jeres je ne pojesti jedan cannolo siciliano ili ne popiti kapućino ako ste na jugu Italije. Na kraju krajeva, kuhinja je jedan od najboljih načina da upoznate mesto na koje ste došli, ali ono što je važno je znati kada da stanete. Evo načina na koji ćete uzeti najbolje od oba sveta – i hedonističkog i zdravog.

   

   

   

  Planirajte užinu

  Budite spremni. Napravite za samo putovanje zdrave užine, pogotovo ako ste sa decom. Ona uvek hoće da jedu. Nije teško poneti grilovanu povrće, voće i integralne pločice. Sve možete spremiti i spakovati sami. Ubacite se u “zdravo” raspoloženje pre samog polaska.

   

   

  Uvek u torbi nosite nešto zdravo spremno za jelo i za sebe. Iako grickanje između obroka treba izbegavati, kada put traje duže od tri sata, bolje je da imate nešto svoje nego da jedete sendviče u avionu, zar ne? Sirovi ili blanširani bademi, čips od sušenog voća i povrća, šargarepa i celer, sućeno voće i proteinske štanglice. Izbegavajte štanglice koje su samo na bazi urmi pošto su one “insulinske bombe” i munjevitom brzinom dižu šećer, a klonite se i keksa u svim oblicima (nije važno što na kutiji piše reč „integralni“) pošto svi sadrže velike količine šećera i trans-masti, a one su siguran put za dobijanje na težini.

  Voda i druga pića

   

   

   

   

  Uvek sa sobom nosite vodu u koju ste iscedili malo limuna ili ohlađen zeleni čaj. Putovanja su svojevrstan stres za telo, nemojte ga dodatno opterećivati kupovnim sokovima i gaziranim pićima.

   

   

   

  Ponašajte se kao kod kuće

  Ako ste iznajmili stan preko Airbnb-a ili ste u apartmanu, onda je pravo zadovljstvo u kvartu pronaći radnju koja ima i “malu pijacu”. Ovo je i poseban način da upoznate lokalnu kulturu, nemojte se začuditi ako provedete sate gledajući različitu hranu. Uvek ćete naleteti na nešto posebno i sezonski. Ako ste u hotelu, jela nacionalne kuhinje su uvek na meniju, probajte ih. Birajte zdrave varijante – čorbe od povrća, fermentirane proizvode kao što su jogurt i kefir, nemasna mesa, ribu i morske plodove.

   

   

   

   

  Bojkotujte šećer (koliko možete)

  Gde god da ste otišli, uvek ćete biti okruženi ogromnom količinom slatkiša, dezerta i kolača. Trebalo bi da imate neverovatnu snage volje da svemu odolite. Ako nemate, sve je u redu: jednostavno ograničite količinu i to posebno na prazan stomak. Probajte drugi dezert svaki dan ali posle obilnog doručka ili ručka, nikako posle večere. Ako vam se uveče baš jako jede nešto slatko, probajte voće ili voćni smoothie.

   

   

   

   

   

  Ne zaboravite proteine

  Ljudi se na odmoru skoro po pravilu prebace na ugljene hidrate, a proteine potpuno zanemare. Neophodno je da svaki obrok sadrži neku količinu proteina, on je makronutrijent od vitalnog značaja za funkcionisanje celog organizma i osećaj sitosti. Dokazana je činjenica da kada ga uključimo u ishranu, unosimo manje kalorija. Za kontrolisanje telesne težine potrebno je da za svaki obrok unesete 30g čistog proteina, a to na odmoru stvarno nije teško uz svu ribu i morske plodove. Povrće bogato proteinima su mahunarke, kinoa i sl.

   

   

   

  Jedite hranu bogatu vlaknima

  Ona su takođe odgovorna za osećaj sitosti. Čak i mala količina vlakana u ishrani značajno smanjuje ukupan broj kalorija na dnevnom nivou. Najbolji izvori vlakana su sveže povrće, mahunarke, voće, orašasti plodovi, semenke i integralne žitarice.

   

   

   

   

  Nemojte se prejedati

  Obratite pažnju na veličinu porcija. Mnoga mesta za turiste služe odliču hranu ali u prevelikim količinama. Ako je to slučaj, podelite jelo sa prijateljima, ili se jednostavno zaustavite kada osetite da više niste gladni. Nema potrebe da počistite tanjir. To je jedna stvar za koju mama nije bila u pravu.

   

  Jedite svesno

  Studije su dokazale da oni koji jedu dok rade druge stvari preteruju u količini. Da biste ovo izbegli, jedite svesno. Odložite telefon, udahnite, pogledajte šta se nalazi na tanjiru ispred vas. Jedite očima, pažljivo žvaćite bez žurbe. Na ovaj način ćete lako prepoznati signale koje vam telo šalje: osetićete kada ste siti i kada je vreme da stanete.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Spavajte

  Nedostatak sna, koji je ironično vrlo čest za vreme odmora i putovanja, može lako dovesti do toga da se ugojite. U toku sna se luče hormoni leptin i grelin. Leptin je hormon sitosti, on je taj koji šalje mozgu signal da je vreme da se prestane sa jelom. Grelin ima suprotnu ulogu, signalizira kada smo gladni. Kada nam fali san, nivo leptina opada i osećamo se kao da nam količina hrane na koju smo navikli nije dovoljna, a lučenje grelina se povećava i stalno osećamo glad. Što manje spavate, više ste gladni.

   

  Budite aktivni

  Ako ste dozvolili sebi više hrane nego obično, idite u šetnju. Otplivajte malo dalje. Mnogi hoteli imaju fitnes sale, ne odbacujte ih. Na taj način ćete potrošiti više kalorija nego što ste uneli i ostaćete na istoj težini.

   

   

   

   

  Držite stres pod kontrolom

  Nekada je samo putovanje izvor stresa, a kad smo pod stresom raste nivo hormona kortizola. Hroničan stres pojačava apetit i želju za junk hranom, kao i sklonost ka gojenju. Zato je preporučljivo da ga makar na odmoru držite pod kontrolom. Za to postoje mnoge tehnike kao što su disanje, joga i meditacija. A možete ga se rešiti i fizičkom aktivnošću.

  Saznaj više:
  Povezani članci: