Pretraga

Otkrijte najveće trendove u ishrani koje smo zavoleli u 2020. i pratićemo ih i u novoj godini

Otkrijte najveće trendove u ishrani koje smo zavoleli u 2020. i pratićemo ih i u novoj godini

Tekst: BURO.

Različiti protieni, zeleni instagramični napitak (čitaj: mača, ne celer), "napravi-sam" namirnice... Najveći trendovi na polju ishrane i wellnessa su se u toku 2020. vrteli oko zdravlja i, da pogodili ste, podizanja imuniteta. Nagledali smo se svega - neke stvari smo usvojili i ne nameravamo da se od njih uskoro rastajemo, a neke ćemo jednostavno preskočiti. Donosimo vam svetske trendove na polju ishrane koje ćemo pratiti i u ovoj novoj godini - ili bar pratiti šta se dešava sa njima. 

alternative tradicionalnim NAMIRNICAMA 

Otkrijte najveće trendove u ishrani koje smo zavoleli u 2020. i pratićemo ih i u novoj godini (фото 1)

Zdravlje je postalo jedna od najvažnijiih tema prošle godine, a taj trend će se svakako nastaviti. Makar u teoriji smo prevazišli pitanje "kako da smršam" i prešli na nivo igrice koji glasi "da li je i koliko ovo dobro za mene i za planetu". Za vreme karantina smo takođe imali više prilika da posmatramo sopstvenu reakciju na razne namirnice i tako mogli lakše da odredimo da li nam neke od njih smetaju. U kategoriju "problematičnih" spadaju neke žitarice, praktično svi proizvodi od belog brašna, mleko i mlečni proizvodi... Na tržištu postoje mnoge alternative ali ni one nisu sve stvorene jednake: i tu se vidi razlika u kvalitetu (kao kod biljnih mleka, na primer), a kada ste u dilemi, uvek se odlučite za proizvod sa najmanje dodatka i prerađevine svih vrsta svedite na minimum. Pored toga, vreme provedeno u kući je izrodilo mnoge elternativne obroke (prevazišli smo nivo soka od celera) pa imamo ukusne recepte poput testa za picu od karfiola ili kelja, na primer. Očekujemo ih još puno u 2021.

mača (+dodaci)

Otkrijte najveće trendove u ishrani koje smo zavoleli u 2020. i pratićemo ih i u novoj godini (фото 2)

Inovacije su odlična stvar ali neke prirodne stvari zaista nema potrebe menjati! Moćni zeleni mača prah je na vrhu ove liste i osim što od njega ne odustajemo, sada mu se dodaju i sastojci poput kolagena, vitamina C i spiruline kako bi se dobile mešavine još moćnijeg dejstva. Pijte ih same sa kvalitetnim biljnim mlekom, dodajte ih nekom zdravom jutarnjem napitku ili kaši za super boost. Ne zaboravite da mača ima jedinstvenu sposobnost da nam daje energiju i visoku dozu antioksidanasa ali i da nas istovremeno smiri - upravo ono što nam je potrebno posle 2020. i, po svemu sudeći, trebaće nam i u 2021. godini. Ako se baš osećate "grešno" tu su i krofne glazirane mačom (iako ih ne preporučujemo kao osnovu dijete).

afričke super-žitarice

Kinoa, tofu i edamame su već postali sasvim obična stvar i prošle godine smo se okrenuli žitaricama i proizvodima iz afričkih zemalja. Prvi na listi i najpoznatiji je svako amarant - koji sadrži 30% više proteina od pirinča i raži, bogat je esencijalnom aminokiselinom po imenu lizin.

Pored njega, tu je i fonio koji vodi poreklo iz zapadne Afrike i koji su još drevni Egipćani smatrali „semenom svemira“ pa se fonio u toj regiji uzgaja više od 5.000 godina i jedna je od najstarijih uzgajanih žitarica u Africi. Ova sitna žitarica je hranljivija od većine drugih. Sledeća na redu jeste tef (poreklom iz Etiopije) koju mnogi nazivaju "superžitaricom" jer obiluje kalcijumom, fosforom, magnezijom i gvožđem, odličan je izvor proteina i u sebi sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina. Napici koji sadrže tamarind takođe su sve popularniji, a ovaj drevni afrički lek sada se sve više dodaje u svakodnevnu ishranu na Zapadu pošto sadrži više vitamina C od narandži i više gvožđa od spanaća. 

Naše interesovanje za egzotične namirnice sa sobom nosi i društvenu dimenziju. Potrošači se sve više i više pitaju odakle stiže roba koju kupuju, a kada je hrana u pitanju, ne žele samo ukusan proizvod već i da znaju da su kupovinom nisu nikoga ugrozili već da su nekom pomogli. Nažalost, namirnice koje stižu iz Afrike umeju da budu problematične po ovom pitanju i zato je izuzetno važno insistirati na transparentnosti proizvođača.

zamene za meso

Otkrijte najveće trendove u ishrani koje smo zavoleli u 2020. i pratićemo ih i u novoj godini (фото 3)

Odavno znamo da postoje mnoge biljke sa visokim sadržajem proteina ali poslednjih meseci kao da se na svakom ćošku pojavljuju alternative gotovim proizvodima od mesa. Prvo su to bili veganski namazi i burgeri, a sada smo stigli i do toga da je Ikea izbacila vegetarijansku varijantu svojih čuvenih kuglica od mesa. Ovaj trend je veoma očigledan i u narednim godinama će se samo još više zahuktavati.

Danas znamo i da je pronađen način da se u laboratoriji gaji veštačko meso - kao i da KFC planira da ga koristi za svoje nuggets od sledeće godine. Ovakvo meso dobija se umnožavanjem životinjskih ćelija u laboratoriji. Prvobitne ćelije se dobijaju iz stem ćelija životinja, a tvorci tehnologije tvrde kako je ovo proces koji se dešava samo jednom i koji kasnije u proizvodnji nije potreban.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor