Da li će momentum koji Burberry trenutno ima uspeti da potraje?

19.07.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/burberry2_cover.jpg

Nakon što su prošle nedelje objavili rezultate prodaje, mnogi analitičari su bili iznenađeni: Burberry je zabeležio njen rast za 4%, što je dovelo do porasta akcija od 14%, najveći rast koji su zabeležili u poslednjih deset godina. Ovo je svakako vest koja je britanskom brendu bila veoma potrebna u njihovoj misiji rebrendiranja.

Nakon što je Christopher Bailey napustio brend, a Riccardo Tisci došao da ga vodi, analitičari i industrija su sa pažnjom posmatrali šta će se dešavati. Imajmo na umu da prve dve kolekcije koje je Riccardo prikazao nisu naišle na veliko oduševljenje kritičara. Pa šta se onda desilo i dovelo do rasta Burberry akcija?

 

 

Vrlo jednostavno: rebrendiranje. Riccardo je i doveden upravo sa planom da osveži brend koji su kupci počeli da izbegavaju jer je postao dosadan i previše kopiran. On je pomalo promenio estetiku glavne linije, ali ono što je nakon nekog vremena učinio bio je potez iz priručnika „kako zadobiti milenijalse“: promenio je logo. Nakon promene logoa uzeo je i promenio monogram, koji je odmah stavio svuda po capsule kolekciji koja je počela da se prodaje vrtoglavom brzinom. Glavni kupci: Kinezi. Uspeo je da pridobije nazad publiku koja ih je u jednom trenutku napustila. Prodaja u Kini zabežila je rast od 15%, jedini rast na svetskom tržištu na kojem je Burberry zabeležio dvocifren broj. To je sa poslovne strane prava strategija imajući na umu da su projekcije da će Kinezi za četriri godine činiti 40% kupaca sve luksuzne robe.

 

Kompanija je odlučila da ne stavlja ove stvari odmah u prodaju već da ih plasira na Instagram i kineski WeChat, korejski Kakao, i japansku Lin platformu, što se pokazalo odličnom taktikom. Poslužili su se modelom „dropova“ koji koriste street brendovi kao što je Supreme, što je takođe deo novog marketinškog modela koji su usvojili. I taktika uspeva: crne kožne rukavice rasprodale su se za 20 minuta na WeChatu. Otvorili su na Mikonosu pop-up radnju u kojoj prodaju najnoviju kolekciju, kao i capsule monogram kolekciju. Najnoviji Burberry drop jeste kolekcija za plažu koju su napravili sa online gigantom Mytheresa, a fotografije iz te saradnje možete videti u ovom članku.

 

 

Čini se da su svi koraci koje Burberry trenutno pravi dobro promišljeni i napokon upućeni ka pažljivo odabranoj publici. Mladi govore da su ponovo zainteresovani za brend koji su povezivali sa svojim roditeljima i njihovim trenč mantilima. Sada ti isti mladi žele da daju 400 dolara za „Thomas Burberry Monogram“ majicu. Biće zanimljivo da vidimo kako će ove stvari dugoročno funkionisati.

 

Sam brend i dalje pažljivo prati razvoj događaja i ne objavljuje na sva zvona da su uspeli da se potpuno izvuku iz problema i preokrenu situaciju. Jer ono na čemu ostaje da rade svakako jeste prodaja torbi i cipela, gde leži najveća zarada. Nijedna Burberry torba za ovih godina dana nije postala „it“ torba koju bi svi želeli. To je sledeći i glavni cilj koji Riccardo treba da ostvari kako bi Burberry dobio novi zamah koji im je neophodan. Svakako se i dalje nadaju čudu i uspehu koji je Alessandro Michele uspeo da napravi za Gucci.

Saznaj više:
Povezani članci: